Jolanda Smit

Troost 
2024

 

Bewogen
( Stil en ontroerd)
Olieverf 2023

 
 
 
Verdriet
Brons 2023
 
Altijd in ontwikkeling
Als dochter van een musicus, geboren in Assen is Jolanda met muziek overgoten. Ze had de mogelijkheid zich zowel muzikaal als beeldend te ontwikkelen.
Van 1982 t/m 1987 heeft Jolanda op de Christelijke academie voor Beeldende Kunsten in Kampen nu Artez Zwolle  vanuit ruimtelijke vormgeving( beeldhouwen) zich voornamelijk verdiept in Geluidskunst. Vandaaruit heeft ze bijzondere projecten mogen realiseren. Tot 2010 staat  dan ook de spelende mens ( Homo Ludens centraal) en emoties centraal.

Door omstandigheden neemt Jolanda een zijstap en studeert Creatieve Therapie ( Nu Vaktherapie Beeldend ) van 2010 tot en met 2013 aan de Stendenhogeschool. Deze studie maakt dat in het werk van Jolanda de zichtbare mens naar de achtergrond is verschoven.  Het gaat tot 2022 vooral om de innerlijke ervaringen van de mens.
Vanaf 2023 is de mens weer zichtbaar in het werk van Jolanda, centraal staat nu psychologie soms met een knipoog maatschappelijke ontwikkelingen en gebeurtenissen centraal.

Ruimtelijk werkt Jolanda graag in brons of steen, ze maakt installaties en nieuw in het werk van Jolanda is het materiaal PETG dat uit haar 3d pen komt, dat ze al dan niet met andere materialen combineert.PETG ( Polyethyleentereftalaatglycol) is zelfde materiaal als Petflessen.

Op het platte vlak werkt Jolanda het liefste met olieverf.
De basis van het werk van Jolanda ( zowel plat als ruimtelijk) bestaat uit automatisch schrift (vanuit innerlijke beweging tekenen of schrijven), opbouwen in lagen, reageren op vormen en verbinden. Vanuit deze basis wordt kleur toegevoegd. Kleur dat voor Jolanda meteen gekoppeld wordt aan klanken. In 1984/85 ontwikkelde Jolanda haar klank-kleurencirkel tijdens haar studie aan de Kunstacademie te Kampen.
Thema: psychologie, maatschappelijke ontwikkelingen en gebeurtenissen.

Jolanda Smit,
Hoofdstraat 40c,
8376 HG Ossenzijl