Afbeelding invoegen

Fotograaf en lens-based kunstenaar

 

 

 

Atelier bij Rieteweg 10

www.petervanderwerf.nl


Peter van der Werf 

 

In één moment vallen licht, omgeving, compositie en het onderwerp tezamen tot een impressie van de werkelijkheid. De werkelijkheid die alledaags voorbij gaat, veelal onopgemerkt. Met fotografie geeft ik mijn impressie van de werkelijkheid. Dat kan een beeld zijn die in fotografische zin op z'n plek valt, maar ook een gevoel wat ik probeer vast te leggen.

In het dagelijks leven milieukundige kom ik veel in aanraking met de ernst en complexiteit van allerlei milieuproblemen. Fotografie is dan ook mijn manier om ook mijn maatschappelijke en persoonlijke stem te laten horen. De milieukundige en de kunstenaar komen steeds meer nader tot elkaar in mijn werk.

 

In mijn fotowerk gebruik ik verschillende technieken. Het maakt mij niet uit of dit analoge of digitale technieken zijn, zolang het maar mooie beelden oplevert en de techniek past bij de sfeer die ik in het beeld wil oproepen. Een aparte techniek die ik gebruik is pinhole fotografie en omschrijft men als de meest pure manier om beelden vast te leggen. Het wordt vaak ook wel camera obscura genoemd: een donkere kamer waar via een speldenprik in de ene wand een lichtbundel valt op de andere wand. In spiegelbeeld wordt dan een fragment van de werkelijkheid geprojecteerd en opgenomen op een lichtgevoelige plaat, film of fotopapier. Bij deze vorm van fotografie herkent men het beeld van vroeger. Fotograferen zonder lens is onvoorspelbaar, de belichtingstijden zijn lang waardoor bewegingen onzichtbaar blijven en de scherpte is vaak schilderachtig.

 
Terug